Β. Κικίλιας: Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας
Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και τον δημοσιογράφο Βασίλης Βενιζέλο. Ο κος Κικίλας τοποθετήθηκε τόσο για θέματα που αφορούν την τακτική της ελληνικής πολιτείας στην μάχη κατά του κοροναϊού, όσο και για τον διεθνή πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προμήθεια υγειονομικού υλικού
Το σύνολο της συνέντευξης, παρατίθεται:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε πώς ελήφθη η απόφασή σας για να φέρετε τους 5 πολύτιμους τόνους χλωροκίνης στη χώρα μας, και μάλιστα ακριβώς λίγο πριν εκδοθεί διεθνής απαγόρευση για την εμπορία αυτής της δραστικής ουσίας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από την πρώτη μέρα της διάδοσης της λοίμωξης σε όλο τον κόσμο, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων για την επιδημιολογία, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε έγκαιρα και άμεσα από την ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ότι η χλωροκίνη μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου. Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή, τα αποτελέσματα από τη χρήση της, ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά σε πολλές χώρες, πάντα με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.
Όταν η νόσος πλέον χαρακτηρίστηκε ως πανδημία, ήταν προφανές ότι η πρώτη ύλη για παρασκευή αυτού του φαρμάκου θα γίνει περιζήτητη, και ως εκ τούτου μπορεί να προκύψει τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, τόσο στην προμήθεια, όσο και την εξαγωγή. Όπως και έγινε.
Τα αντανακλαστικά μας ήταν άμεσα. Σε συνεργασία με εταιρείες οι οποίες είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να παράξουν χλωροκίνη, και με συντονισμένες ενέργειες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Υπουργείου Εξωτερικών, έγινε δυνατή η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη προμήθεια έφτασε στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν κλείσει τα σύνορά της η χώρα της Ασίας.
Στη μεταφορά, οφείλω να επισημάνω, συνέβαλε και η αεροπορική εταιρεία Aegean, η οποία διέθεσε ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι ουδείς νεοπροσληφθείς γιατρός έχει αναλάβει υπηρεσία στο νοσοκομείο της Αθήνας «Σωτηρία». Για το «Σωτηρία» ειδικά, σας εγκαλεί ο κ. Ανδρέας Ξανθός. Υπάρχει κάποια καθυστέρηση στις τοποθετήσεις των νεοπροσληφθέντων; Πώς έχει η συνολική κατάσταση;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει διαχρονικά προβλήματα. Όμως να θυμίσω πως την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε ανισορροπία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων: 8.577 αποχωρήσεις αντί 7.205 προσλήψεων.
Έχουμε εγκρίνει περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, από τους οποίους 2.000 έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία. Όπως επανειλημμένως έχω πει, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα προσλάβουμε όσους χρειαστεί για να τα καταφέρουμε.
Ειδικά για το “Σωτηρία” έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει υπηρεσία 112 νοσηλευτές και 14 ιατροί, εκ των οποίων 7 πνευμονολόγοι, μια ειδικότητα ιδιαιτέρως κρίσιμη στη παρούσα συγκυρία.
Συνολικά, για το “Σωτηρία” από τις αρχές Μαρτίου έχουν εγκριθεί 354 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Μου δίνετε την ευκαιρία κύριε Βενιζέλο, να υπογραμμίσω, ότι η αντιπολιτευτική στάση του κ. Ξανθού, έως τώρα, ασκείται στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής κριτικής, στο ύψος των περιστάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε την εξής αντίφαση: Διαβάζουμε καθημερινά για μεγάλες δωρεές σε προστατευτικό υγειονομικό υλικό για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιαιτέρως για τα νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορονοϊό, αλλά ακούμε, καθημερινά επίσης, παράπονα και διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών, σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχουν σε επάρκεια τέτοια υλικά στα ιδρύματα… Τι γίνεται;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε αυτόν τον παγκόσμιο, διπλωματικό και εμπορικό πόλεμο για την προμήθεια υλικών, η ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με ιδιώτες, έχει δώσει μεγάλη μάχη για να εντοπίσει αλλά και να μεταφέρει το αναγκαίο προστατευτικό υγειονομικό υλικό. Και τα έχουμε καταφέρει σε σημαντικό βαθμό, δεδομένων των συνθηκών. Φαντάζομαι όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει σε προηγμένες οικονομικά χώρες, με ισχυρά υγειονομικά συστήματα, όπου η χρήση μιας απλής μάσκας είναι ζητούμενο, ακόμα και για τους γιατρούς που έρχονται σε επαφή με κρούσματα κορονοϊού.
Τον Ιανουάριο, κ. Βενιζέλο, κάθε Υγειονομική Περιφέρεια προέβη σε διαγωνισμούς για την προμήθεια των απαραίτητων ειδών, όπως ορίζει ο νόμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαγωνισμών αυτών δεν ολοκληρώθηκε. Οι εταιρείες που μειοδότησαν δήλωσαν, εκ των υστέρων, αδυναμία παράδοσης των υλικών λόγω παγκοσμίων ελλείψεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές προσφοράς ήταν εξωφρενικά υψηλές, ακόμα και για αυτή την περίοδο, και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας και οι ΥΠΕ απέρριψαν την αγορά υλικών. Χαρακτηριστικά για το μήνα Μάρτιο, στην 1η ΥΠΕ, προκηρύχτηκε διαγωνισμός ύψους 11.671.141 ευρώ και τελικά παραδόθηκαν υλικά αξίας 3.500 ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σάς κατηγορεί επίσης, ότι προχωρήσατε σε αύξηση της αποζημίωσης προς τους κλινικάρχες για τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες διαθέσατε στο σύστημα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Γιατί το κάνατε αυτό;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό που εμείς κάναμε και συνεχίζουμε καθημερινά με μεγάλη αγώνα να κάνουμε, είναι να ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες ΜΕΘ και να τις εφοδιάζουμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παραλάβαμε 567 ΜΕΘ και τις έχουμε φτάσει 870. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αξιοποιήσουμε όσα κρεβάτια μπορούμε. Επειδή όμως έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την τη ζωή των ασθενών, φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε, πέρα από την κάθε κλίνη, το ιατρικό προσωπικό – 5 νοσηλευτές και 1 ιατρό – όπως και τα μηχανήματα, και τα αναλώσιμα. Όλα αυτά έχουν επιπλέον κόστος, αλλά το Κράτος που έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη, πρέπει να τα διασφαλίσει.
Συνεπώς κύριε Βενιζέλο η αντιπολίτευση μιλάει για την αξία μιας κλίνης, εμείς για την αξία μιας πλήρους μονάδας. Όλοι μας πιστεύω, πως βάζουμε πάνω από όλα την αξία της ζωής. Τέλος, οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί ανήκουν στο πλαίσιο κρεβατιών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση ένας αισιόδοξος, αλλά και ένας δεύτερος σχεδιασμός, οι οποίοι να προβλέπουν τον χρόνο για την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο νέος κορονοϊός είναι ένας αόρατος εχθρός, για τον οποίο η ιατρική και επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε από νωρίς μέτρα προστασίας του πληθυσμού, ενώ ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου – πολύ πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστοποιήσει ότι ο ιός μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο – ορίσαμε τα νοσοκομεία αναφοράς, συστήσαμε την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, προχωρήσαμε σε ασκήσεις ετοιμότητας με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και, τέλος, με τον ΕΟΔΥ οργανώσαμε μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια.
Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Μένουμε Σπίτι. Όσο παραμένουμε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε κοινωνική ζωή το καλοκαίρι; Θα δούμε τότε την ύφεση της επιδημίας;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι μια νόσος που μας αφορά όλους. Η κοινωνική απόσταση δε μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση, ούτε μοναξιά. Έχουμε τους τρόπους να βγούμε νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια. Η επικοινωνία μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί, γιατί, πέρα από ανάγκη και επιθυμία. δημιουργεί και ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας που μας στηρίζει.
Η κοινωνική ζωή δεν έχει να κάνει με το εάν είσαι μέσα ή έξω. Έχει να κάνει με την ουσιαστική μας επαφή. Και αυτή δεν την χάνουμε και δεν πρέπει να την χάσουμε.
Αυτό που κάνουμε είναι να προστατεύουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Και αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στις δύσκολες εποχές στεκόμαστε ενωμένοι, με αίσθημα ευθύνης και στο ύψος των περιστάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μετά από το χρονικό διάστημα της ύφεσης της επιδημίας; Θα έχουμε νέο κύμα του νέου κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα διατηρήσουμε το αίσθημα συλλογικότητας που έχουμε ως τώρα. Όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπεται στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού η ένταξη πλωτών νοσοκομείων στο υγειονομικό σύστημα; Σε ποια φάση της επιδημίας προβλέπεται αυτό το μέτρο να εφαρμοσθεί;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να μένουμε μακριά από τα νησιά μας, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες. Το Κράτος υπάρχει και προετοιμάζεται από τη πρώτη στιγμή και για το χειρότερο σενάριο.