Την άμεση κατεδάφιση 450 κτιρίων στο Ελληνικό ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
Μπουλντόζες για την άμεση κατεδάφιση 450 κτιρίων μπαίνουν στο Ελληνικό, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννη – γεγονός που «ανοίγει το δρόμο για την άμεση έναρξη των εργασιών της επένδυσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΝ Δ. Οικονόμου.
«Η εκκίνηση της επένδυσης στο Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τόνισε πως «στη δραματική συγκυρία της πανδημίας, η αναγκαιότητα τέτοιων στρατηγικής σημασίας κινήσεων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η σημερινή ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΑ, έρχεται, από αυτή την άποψη, στην πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί ανοίγει το δρόμο για την άμεση έναρξη εργασιών στο ακίνητo».
Από το ΥΠΕΝ σημειώνεται, ότι η διατήρηση των διατηρητέων κτιρίων στο Ελληνικό, καθώς επίσης και των νεώτερων µνηµείων, έχει ήδη κριθεί από σχετικό Π.Δ. και µε το Σχέδιο Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης της έκτασης δεν αλλοιώνονται και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και µορφολογικά τους στοιχεία.
Έτσι, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διατηρούνται:
– τα διατηρητέα υπόστεγα της Πολεµικής Αεροπορίας
– το διατηρητέο κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδροµίου Αθηνών
– το διατηρητέο αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)
– οι εγκαταστάσεις της ΕΥ∆ΑΠ
– οι ιεροί ναοί Αγίου Κοσµά και Δαµιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας
– οι εγκαταστάσεις του σταθµού μετρό Αργυρούπολης
– το Κέντρο Διανοµής Ελληνικού (∆ΕΗ)
– τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (Τµήµα, Baseball I, Κανοε Καγιακ)
– τα κτήρια της ΥΠΑ – υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών
– οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ
– τα κτήρια της ΕΜΥ.
Όπως επίσης και:
– τα τρία διατηρητέα κτίρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό
– το κτίριο επί της συµβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).
– Τα υπόλοιπα κτήρια (περί τους 900 κτιριακούς όγκους) καθώς και οι κατασκευές διαµόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της έκτασης, θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφισθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος ανάπτυξης του ακινήτου.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «το ΥΠΕΝ έχει συμβάλλει αποφασιστικά, σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς, στην προώθηση της επένδυσης, και το ίδιο θα κάνει και στο επόμενο στάδιο, που αφορά πλέον το πέρασμα από το σχεδιασμό στην υλοποίηση του έργου.»
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτίρια από τους συνολικά 958 κτιριακούς όγκους.