Η διπλωματία της μάσκας

 Η διπλωματία της μάσκας

Την ώρα που η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Δύσης κλονίζεται λόγω του κοροναϊού, το Πεκίνο αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, απαντώντας στον επικοινωνιακό πόλεμο του Τραμπ με αποστολή γιατρών και υγειονομικού υλικού σε 82 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Ενόσω η πραγματική μάχη κατά του κορονοϊού μαίνεται στα ανά τον κόσμο νοσοκομεία, στα επιστημονικά εργαστήρια και στους άδειους από την καραντίνα δρόμους, μια άλλη παίρνει παράλληλα ολοένα και πιο ξεκάθαρη μορφή στο διπλωματικο-οικονομικό παρασκήνιο. Βασικοί πρωταγωνιστές της είναι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, που εδώ και ημέρες ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος και πόσο ευθύνεται για τις δραματικές διαστάσεις της φονικής πανδημίας.

«Σέβομαι πολύ την Κίνα και τον πρόεδρο Σι», τόνισε τις προάλλες ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά δεν λέει να αλλάξει το τροπάρι. Με συνεχείς δηλώσεις του και αναρτήσεις στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά ξανά και ξανά για τον «κινεζικό ιό». Ετσι αποκαλεί πλέον τον COVID-19, τη σοβαρότητα του οποίου είχε στην αρχή σπεύσει να υποβαθμίσει.

Τώρα, κατηγορεί ανοιχτά τους Κινέζους ότι «ήξεραν από νωρίτερα πως είχαν πρόβλημα» και δεν το παραδέχτηκαν εγκαίρως, αφήνοντας την κατάσταση να φύγει εκτός ελέγχου. Χωρίς να διαφωνούν με την τελευταία αυτή εκτίμηση, αναλυτές και στελέχη των Δημοκρατικών προσάπτουν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι υποδαυλίζει τη μισαλλοδοξία στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του το δικό του μερίδιο ευθύνης.

Η Κίνα, από άλλη «πηγή» σεναρίων, ότι τον ιό ενδεχομένως μετέφεραν στα εδάφη της, Αμερικανοί στρατιώτες, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ψεύδονται ασυστόλως. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα απέλασε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σχετικά Άρθρα