EE: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

 EE: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης των κρατών-μελών των 27 που έχει στα χέρια του το Reuters και αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Τα δύο κράτη των δυτικών Βαλκανίων είχαν δει τις ελπίδες τους να διαψεύδονται επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια καθώς η Γαλλία και η Ολλανδία υπήρξαν σκεπτικές γύρω από την επίδοσή τους στο μέτωπο της δημοκρατίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς και φοβούνταν να επιτρέψουν την ένταξη νέων μελών σε μια περίοδο που η συνοχή του μπλοκ έχει ήδη πληγεί από το Brexit.

Ωστόσο, το Παρίσι και η Χάγη εμφανίζονται πιο ελαστικές τις τελευταίες εβδομάδες και η ώθηση προς την ένταξη κέρδισε momentum παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έγινε το νέο επίκεντρο τη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μέχρι και τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ελλάδα δεν είχε δώσει ακόμη το πράσινο φως στην απόδαση αυτή η οποία απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα έχει εγκρίνει αυτό το τελευταίο προσχέδιο το οποίο χρησιμοποιεί πιο αυστηρή γλώσσα για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Εάν καμία χώρα δεν προβάλει αντίσταση, η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στα μέσα της της εβδομάδας.

Σχετικά Άρθρα