Έρχονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Στο μικροσκόπιο η απόφαση του Eurogroup
Το Eurogroup «άναψε» το πράσινο φως και η κυβέρνηση προχωρά τις επόμενες ημέρες στην ανακοίνωση πρόσθετων σημαντικών μέτρων για τη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό. Η Ελλάδα «κέρδισε» μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την απαιτούμενη ευελιξία με αποτέλεσμα συγκεκριμένες δαπάνες θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ίδιο ισχύει και για δαπάνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
«Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δαπάνες για:
- τη στήριξη των συστημάτων υγείας (συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου)
- την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας
- τη λήψη δημοσιονομικών (κυρίως φορολογικών) μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε
- περιοχές και κλάδους που πλήττονται (έμφαση σε μεταφορές και τουρισμό)
- την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
- τη στήριξη της απασχόλησης
- την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας
θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της χώρας με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Παράλληλα, ετέθη από την ελληνική πλευρά και αναγνωρίστηκε από τους εταίρους, η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας. Όπως αναγνώρισε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο κρίσεις: η μία αφορά τον κορωνοϊό και η δεύτερη το μεταναστευτικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και γι’αυτό χρειάζεται βοήθεια. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόσο κατά την τοποθέτηση του όσο και σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που παρέχεται και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» στη διάθεση των κρατών
Το Eurogroup αποφάσισε ένα «πρώτο πακέτο» παρεμβάσεων το οποίο αφορά :
- δημοσιονομικό πακέτο μέτρων ίσο με το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το 2020) για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού αλλά και
- παροχή ρευστότητας ίση με το 10% του ΑΕΠ μέσω παροχής εγγυήσεων σε τράπεζες και επιχειρήσεις και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές.
Δεδομένου ότι η επικοινωνία μεταξύ των υπουργών αλλά και των θεσμών θα είναι τακτική, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τα εθνικά μέτρα θα συμπληρωθούν.
Κάθε κράτος-μέλος, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, μπορούν να εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως
- άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του ιού
- στήριξη μέσω παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες) που
- αντιμετωπίζουν προβλήματα και έλλειψη ρευστότητας
- υποστήριξη της απασχόλησης με βραχυπρόθεσμα μέτρα απασχόλησης, παράταση αναρρωτικών αδειών, επιδόματα αδείας και επιδόματα ανεργίας.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μετά το τέλος της συνεδρίασης, επιπλέον προχωρά:
- η θεσμοθέτηση Ειδικού Επενδυτικού Ταμείου ύψους 37 δισ. ευρώ για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας κι άλλους ευάλωτους τομείς της οικονομίας
- η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα κινητοποιήσει έως και 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 100.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια το ποσό αυτό να ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη 150.000 επιχειρήσεων.
- Παράλληλα, η ΕΤΕπ ενεργοποιεί 10 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στα «όπλα» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας και των χρηματοδοτικών συνθηκών για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
Πηγή: naftemporiki.gr