Ανακοινώνονται ενισχύσεις σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις – ΣΥΡΙΖΑ: Σωτήρια τα 37 δισ.

 Ανακοινώνονται ενισχύσεις σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις – ΣΥΡΙΖΑ: Σωτήρια τα 37 δισ.

Νέα δέσμη στήριξης εργαζομένων – επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από τον κοροναϊό ετοιμάζεται να εξαγγείλει το κυβερνητικό επιτελείο, και ενώ καθημερινές θα είναι, στο εξής, οι συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση. Ειδικότερα, σήμερα, εκτός απροόπτου, θα οριστικοποιηθεί το ποσό που θα διατεθεί στους εργαζόμενους, των οποίων η επιχείρηση στην οποία εργάζονται, έχει αναστείλει τη λειτουργία της λόγω κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του κυβερνητικού προβληματισμού βρίσκεται και η ανάγκη τόνωσης ρευστότητας των επιχειρήσεων από τους κλάδους που πλήττονται ή αναμένεται να πληγούν (βιομηχανία, γεωργία, εμπόριο, μεταφορές, ναυτιλία) και εδώ τα ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο προς αξιοποίηση. Ταυτόχρονα …καμπανάκια ακούγονται και από το τραπεζικό σύστημα, λόγω αύξησης κόκκινων δανείων: για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα νέα σύσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσία και του Ιωάννη Στουρνάρα.

Η έκταση των μέτρων καθορίζεται όμως εν πολλοίς από τις αποφάσεις του επικείμενου Eurogroup (που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη προφανώς), τόσο για το χαμήλωμα των δημοσιονομικών στόχων – δεσμεύσεων όσο και για τον «κουμπαρά», από τον οποίο θα παίρνει η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ήδη, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για οικονομία που θυμίζει περισσότερο κινούμενη άμμο…

Στο σημείο αυτό πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει έναν… αστερίσκο, θυμίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησής του και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. για στήριξη της οικονομίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορεί τώρα να αποδειχθεί σωτήρια.

Επ’ αυτού το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες, υπογραμμίζει τη «σημαντική επιβράδυνση» της οικονομίας – ανάπτυξης ήδη από το β’ εξάμηνο του 2019, πριν ακόμη ενσκήψει ο κοροναϊός, και ζητά από την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από το Eurogroup της 16 Μαρτίου, να ασκήσει πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να πάψει η Ευρώπη να παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις και να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς και ελάφρυνσης των δημοσιονομικών υποχρεώσεων.

Σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι ακόμα άγνωστες, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ σοβαρές, η διεκδίκηση για άμεση μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι αυτονόητη για την κυβέρνηση, είναι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επαναλαμβάνει το αίτημά της για άμεση αναστολή του κυβερνητικού σχεδιασμού για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1ης Μαϊου.

Κλείνοντας με το βασικό μέτωπο, αυτό της Υγείας, καθημερινές θα είναι πλέον οι συσκέψεις, υπό τον πρωθυπουργό, για την επαναξιολόγηση της κατάστασης. Συσκέψεις στις οποίες θα συμμετέχουν οι κ.κ. Κικίλιας, Κοντοζαμάνης, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς (η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες, δίνει ούτως ή άλλως σημαντικές αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, της οποίας ηγείται ο Νίκος Χαρδαλιάς).

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα