Συγκλονιστική παρέμβαση για τον Covid 19 από κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα: Πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το να γίνει Ιταλία!

 Συγκλονιστική παρέμβαση για τον Covid 19 από κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα: Πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το να γίνει Ιταλία!

Μια κραυγή αγωνίας και ένα μήνυμα προς την Εκκλησία της Ελλάδος, την κυβέρνηση, τους θεσμούς, και εν τέλει κάθε Έλληνα πολίτη, στέλνει ο διάσημος Έλληνας επιστήμονας Γιώργος Παυλάκης.

Ο Γιώργος Παυλάκης ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.

Το μήνυμά του (το οποίο μπορείτε να ακούσετε μέσω του pod.gr) είναι πραγματικά συγκλονιστικό και, κυρίως, πρέπει να ακουστεί από την Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη τξς Ιεράς Συνόδου. Ουσιαστικά ο διάσημος επιστήμονας καλεί την Ιερά Σύνοδο να κλείσει τις εκκλησίας κάνοντας λόγο για μια τεράστια επιβάρυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Οι προβλέψεις του, εφόσον δεν ληφθούν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατατείνουν στο ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να γίνει Ιταλία.

Λέει χαρακτηριστικά:

Έχω να νοιώσω έτσι δέκα περίπου χρόνια, από την εποχή που έβλεπα το τσουνάμι της οικονομικής καταστροφής να έρχεται για την Ελλάδα και είχα την αίσθηση ότι πολλοί είχαν άγνοια κινδύνου, η τελείως λάθος αντιμετώπιση που πρόσθετε προβλήματα αντί να λύνει.

Ελπιζω το τσουνάμι της επιδημίας που έρχεται, να βρει όλους σοφότερους, πιο νηφάλιους και συνεργάσιμους. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που πολλαπλοί κίνδυνοι είναι ορατοί.
Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταπλήξουν, ιδίως όταν πολλοί τους έχουν ξεγράψει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Παυλάκης

Το παρακάτω κείμενο έχει βγει στο pod.gr

Γ. ΠΑΥΛΑΚΗΣ
Η επιδημια του κορωνοιου εχει ηδη επεκταθει σε πανω από 113,000 ατομα σε 113 χωρες (9 Μαρτιου 2020). Ο ιος μολυνει ολες τις ηλικιες, μεσω σταγονιδιων και επαφης με μολυσμενες επιφανειες, αρα είναι ευκολο να περασει από ατομο σε ατομο, όπως η γριπη (Από τον αερα η από τα χερια μας σε ματια-μυτη-στομα). Αρχικα ο ιος μπορει να προκαλεσει ηπια η ελαχιστα συμπτωματα (πυρετο, βηχα) και τα περισσοτερα ατομα (περιπου 70-80%) δεν παρουσιαζουν βαρια νοσο που χρειαζεται θεραπεια, αλλα μπορει να μεταδωσουν τον ιο. Ο ιος είναι ιδιαιτερα επικινδυνος για ηλικιωμενους και ατομα σε ευπαθεις ομαδες, και προκαλει πνευμονια που μπορει να ειναι θανατηφορα. Επειδη είναι νεος ιος που μεταδοθηκε στους ανθρωπους από ζωα, κανεις δεν εχει επικτητη ανοσια, ετσι ο ιος μπορει να μολυνει ένα μεγαλο ποσοστο ατομων γρηγορα, αν δεν λαβουμε μετρα προστασιας. Αυτή τη στιγμη και για τους επομενους μηνες δεν εχουμε εμβολιο η οροθεραπεια για τον ιο, ουτε ειδικα φαρμακα, ετσι τα μετρα προστασιας βασιζονται στην προληψη μεσω μετρων δημοσιας υγειας. Αυτά τα μετρα δουλευουν αποδεδειγμενα και διαχρονικα για πολλες επιδημιες, και εχουν αποδωσει καλα αποτελεσματα προσφατα εναντιον του κορωνοιου στην Κινα, οπου η επιδημια εχει περιοριστει.

Αποτέλεσμα εικόνας για covid 19 pademic Italy

Σε τουλάχιστον δυο περιοχές, Κορέα και Σιγκαπούρη, η επιδημία άρχισε η επεκτάθηκε μέσω θρησκευτικού τουρισμού και θρησκευτικων τελετων. Άλλες χωρες, όπως το Ιραν, εχουν πιθανοτατα το ιδιο προβλημα. Η συγκεντρωση πιστων σε μικρο χωρο, η στενη επαφη και η χρηση κοινων σκευων είναι ευκαιρια για τον ιο να επεκταθει αστραπιαια. Υπολογιζεται ότι ένα μολυσμενο ατομο μεταδιδει τη μολυνση κατά μεσο ορο σε 2-3 ατομα. Αλλα, εχουμε και υπερ-μεταδοτικους φορεις του ιου, π.χ. μια περιπτωση οπου υπολογιζεται ότι ένα μολυσμενο ατομο μετεδωσε τον ιο σε πολλα (πανω από 40) μελη της ιδιας εκκλησιας. Είναι υποχρεωση μας να εξετασουμε αυτά τα πολύ προσφατα δεδομενα και να βγαλουμε τα πρακτικα συμπερασματα.

Η Ελλάδα έχει εκτεταμενο θρησκευτικό τουρισμό και όλοι ακούσαμε για ομάδες που έρχονται από Ισραήλ μολυσμενες με κορωνοιο. Τα δεδομενα υποστηριζουν ότι ένα μεγαλο κομματι της αρχικης επιδημιας στην Ελλαδα είναι αποτελεσμα του θρησκευτικου τουρισμου. Στις επομενες εβδομαδες ο θρησκευτικος τουρισμος και οι εκλησιασμοι θα επιτεινονται λογω Σαρακοστης και Πασχα, με αποτελεσμα την πιθανοτατη επιταχυνση της επιδημιας. Δεν νομιζω ότι η εκταση του προβληματος είναι πληρως γνωστη σημερα, αλλα υπολογιζεται ότι ο ιος βρισκεται σε πολλα μερη της χωρας, ιδιως στα μεγαλα αστικα κεντρα, όχι μονο λογω ταξιδιων και θρησκευτικου τουρισμου από την Ανατολη αλλα και από τη Δυση και ιδιαιτερα την Ιταλια. Τι θα γινει αν η Ελλαδα αποκτησει αριθμο κρουσματων αναλογο της γειτονικης Ιταλιας?
Η Ελλαδα βρισκεται σε μια επικινδυνη καμπη, οπου ο ιος εχει προσβαση στα τμηματα του πληθυσμου (ηλικιωμενους) που συμμετεχουν σε μεγαλυτερα ποσοστα σε εκκλησιασμους. Τυχον μολυσμενοι που πηγαινουν στην εκκλησια καθε κυριακη μεχρι να νοσησουν θα αρχισουν μια αλυσσιδωτη αντιδραση που θα πολλαπλασιασει τις μολυνσεις. Η Ελλαδα αντιμετωπιζει ένα μεγαλο προβλημα στην αρχη αυτης της φασης, αλλα εχει και ένα «παραθυρο ευκαιριας» τις επομενες μερες.

Αποτέλεσμα εικόνας για covid 19 pademic Italy

Αν η αποφαση για αναβολη συγκεντρωσεων και εκκλησιασμων παρθει γρηγορα, πολύ περισσοτερες μολυνσεις μπορουν να αποφευχθουν, και ιδιαιτερα σε ηλικιωμενους. Αν περιοριστει η επιδημια, θα δοθει χρονος στους επιστημονες για την καλυτερη αντιμετωπιση της, το ανθρωπινο κοστος θα είναι λιγοτερο και οι οικονομικες επιπτωσεις μικροτερες.

Η Ελλαδα μπορει να μετριασει και να καθυστερησει την πορεια της επιδημιας με τα καταλληλα μετρα δημοσιας υγειας. Αυτά είναι η αναστολη συγκεντρωσεων πανω από 50 ατομα συμπεριλαμβανομενων και των θρησκευτικων συγκεντρωσεων κάθε ειδους.

Η λειτουργια θα μεταδιδεται από τη ραδιοτηλεοραση. Κλεισιμο σχολειων ηδη αποφασιστηκε, και ελπιζουμε να βοηθησει.

Κλεισιμο εργασιακων χωρων είναι μια δυσκολη αποφαση, και η κυβερνηση που εχει όλα τα στοιχεια πρεπει να σταθμισει το συνολο και να αποφασισει. Κλεισιμο εργασιακων χωρων μπορει γινει επιλεκτικα όταν και αφου υπαρξει ενδειξη για πιθανα κρουσματα. Φυσικα, ολοι αυτοι που εχουν πυρετο η βηχα πρεπει να φερθουν υπευθυνα και να κατσουν σπιτι τους.
Δεν πρεπει να δοθει η εντύπωση ότι οι θρησκευόμενοι είναι το πρόβλημα, διοτι και άλλες κοινωνικες συναθροισεις και συμπεριφορες εχουν παρομοιο κινδυνο διαδοσης του ιου. Η Ελλάδα είναι εκτεθειμενη λογω ευκολων μετακινησεων και τουρισμου με την Ευρωπη και τον κοσμο. Αυτοί που ταξιδεύουν από Ιταλία και αλλά μέρη είναι επισης, αποδεδειγμένα πια, υποψήφιοι φορεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Παυλάκης

Η οδηγια για την αναστολη των εκκλησιασμων πρεπει να δοθει αν η εκτιμηση είναι ότι ηδη ο ιος εχει πολλες προσβασεις στη θρησκευτικη κοινοτητα και ότι αν η αναστολη εκκλησιασμων δεν γινει, θα επεκταθει ταχυτερα σε ευαισθητες ομαδες του πληθυσμου, όπως οι ηλικιωμενοι.

Νομιζω ότι η εκτιμηση αυτή είναι σωστη, θεωρωντας και τα παραδειγματα Κορεας και Σιγκαπουρης.
Η εκκλησια σε συνεργασια με την πολιτεια εβγαλε προσφατη εγκυκλιο, που αρχιζει να αναγνωριζει το προβλημα, αλλα είναι ασαφης και όχι αρκετη. Θα ηταν καλυτερα όμως να παρθουν δραστικοτερα μετρα τωρα για να απευχθουν τα χειροτερα στο αμεσο μελλον. Άλλες εκκλησιες και θρησκειες (πχ Καθολικοι, Μωαμεθανοι) πηραν δραστικοτερα μετρα και σταματησαν ολες τις λειτουργιες και θρησκευτικες συγκεντρωσεις (παραπομπες στο τελος). Οι Παλαιστινιοι εκλεισαν την εκκλησια της Βηθλεεμ, μετα από την ανακαλυψη πολλων περιστατικων κορωνοιου.

Ο Αρχιεπισκοπος Αμερικης Ελπιδοφορος εχει πολύ πιο ξεκαθαρη θεση στην προσφατη εγκυκλιο του για τον κορωνοιο. Ουσιαστικα προτρεπει σε αυτό που πιστευαν παντα οι Ελληνες, «μην τα αφινεις όλα στο θεο, συν Αθηνα και χειρα κινει».

Το θετω σαν ερωτημα: Τι οδηγιες θα πρεπει να βγουν για επισκεψεις στο Αγιο Ορος, στην Κωνσταντινουπολη και σε αλλα μερη την επομενη περιοδο; Αν η εκκλησια δεν τολμησει να κανει τα προφανη, η σταση της πολιτειας πρεπει να είναι ξεκαθαρη, δηλαδη οδηγια να περιοριστουν γενικα οι συγκεντρωσεις που περιλαμβανουν και τους εκκλησιασμους και επισης τη Μεταληψη.
Όταν οι Φαρισαιοι ρωτησαν τη γνωμη του Χριστου για τα δηναρια με τη θεοποιημενη κεφαλη του Ρωμαιου Καισαρα, ειπε το περιφημο «Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ θεοῦ τῷ θεῷ (Ματθ. κβ’:21). Αναμενουμε την εκκλησια να μιμηθει το Χριστο και να ξεχωρισει ξεκαθαρα αρμοδιοτητες. (Τα του θεου τω θεω και τα του ιου τω ιω). Ας αφησουμε τους ειδικους επιδημιολογους να πουν με παρρησια τι προτεινουν να γινει χωρις να το κανουμε θεμα για θεολογικη αντιπαραθεση. Αυτό που χρειαζεται να γινει για την καταπολεμηση του ιου είναι να αναβληθουν οι θρησκευτικες συγκεντρωσεις μαζι με ολες τις άλλες συγκεντρωσεις πανω από 50 ατομα, που εχουν μεγαλο βαθμο επικινδυνοτητας να μεταδωσουν τον ιο.
Γιατι, θα ρωτησει καποιος, είναι καλυτερα να περιορισουμε τις συγκεντρωσεις και λειτουργιες τωρα που είναι νωρις; Διοτι, αν σταματησουμε μια μεταδοση του ιου σημερα, είναι σαν να εμποδιζουμε δεκα η εκατο μολυνσεις σε μερικες εβδομαδες.
Πρεπει επισης να πεισουμε την κοινη γνωμη και τις επιχειρησεις ότι είναι καλυτερα σε ανθρωπινο κοστος αλλα και σε οικονομικο κοστος να περιορισουμε την αρχικη φαση της επιδημιας.

Λογω της αρχικης πορειας της επιδημιας στην Ελλαδα, ο περιορισμος εκκλησιασμων ελπιζουμε να είναι χρησιμος και αποτελεσματικος, και είναι κοινωνικα και οικονομικα λιγοτερο επωδυνος επειδη διαταρασσει λιγοτερο την κοινωνια. Αν η Ελλαδα δεν περιορισει την επιδημια και δουμε νουμερα σαν της Ιταλιας, τοτε το οικονομικο κοστος θα είναι τεραστιο. Αν αποφυγουμε τα νουμερα της Ιταλιας, υπαρχει ελπιδα ότι ο τουρισμος και οι άλλες οικονομικες δραστηριοτητες θα ανακαμψουν γρηγοροτερα. Είναι ευκολοτερο επισης για τα Ελληνικα νοσοκομεια να αντιμετωπισουν ένα σοβαρο περιστατικο την ημερα αντι για δεκα.
Η επιδημια του κορωνοιου στη Ελλαδα μπορει να επιβραδυνθει με την καταλληλη προσαρμογη της συμπεριφορας ολων. Τωρα είναι ευκολωτερο γιατι ειμαστε στην αρχη, σε λιγο θα είναι ισως πολύ δυσκολοτερο και πιο επωδυνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Παυλάκης

Ποιος είναι ο Γιώργος Παυλάκης

Ο Γιώργος Παυλάκης ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.

Ο Δρ. Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο από το 1980 και σήμερα ηγείται του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών.

«Το Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών σχεδιάζει, αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια και ανοσοθεραπεία για το AIDS και τον καρκίνο. Μελετάμε το ρόλο και την εφαρμογή που έχουν οι κυτταροκίνες στα εμβόλια και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο, βασιζόμενο στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών, και συνδυάζοντας την εμπειρία μας στη μοριακή βιολογία, την ιολογία και την ανοσολογία», όπως περιγράφει ο Παυλάκης στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινσιτούτου Καρκίνου.

“Μεγάλο βάρος πέφτει στην ανάπτυξη των εμβολίων με γενετικό υλικό. Στοχεύουμε να βελτιώσουμε την τεχνολογία των εμβολιασμών με γενετικό υλικό και να αναπτύξουμε ανοσογόνα ικανά να προστατεύσουν από τη μόλυνση του HIV ή την εξέλιξη του AIDS. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εμβολιασμού γενετικού υλικού καθώς και της σύμπραξης με άλλους τρόπους εμβολιασμού. Η αποτελεσματική κυτταρική ανοσία που επιτυγχάνεται από αυτή τη βελτιστοποίηση, είναι επίσης τροφή για σκέψη για τον αναπτυσσόμενο τομέα των εμβολίων για τον καρκίνο. Ένας γειτονικός κλάδος που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελέτη της βιολογίας και οι κλινικές εφαρμογές των κυτταροκινών στα εμβόλια και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το έργο αυτό είναι άμεση προέκταση των προηγούμενων μελετών μας και αντιπροσωπεύει βασικό μέρος των βασικών μας επιστημονικών επιτευγμάτων” προσθέτει.

Ο Παυλάκης έχει διευθύνει τόσο βασική έρευνα όσο και κλινική ανάπτυξη προγραμμάτων που βασίζονται στα καινοτόμα αποτελέσματα της έρευνάς του. Ο ίδιος έχει εκτεταμένη έρευνα και εμπειρία στη μοριακή βιολογία, την ιολογία, και την ανοσολογία. Του πιστώνεται η πρώτη παραγωγή ορμονών σε κύτταρα θηλαστικών με τεχνολογίες ανασυνδυασμένου DNA. Αυτή η μεθοδολογία βρίσκεται ακόμη σε εμπορική παραγωγή.

Ο Δρ. Παυλάκης ανέπτυξε μεθόδους βελτιστοποίησης κωδικόνιου/RNA που έχουν βρει ευρεία εφαρμογή στη βιοτεχνολογία, τα πρωτόκολλα θεραπείας γονιδίων και στα εμβόλια γενετικού υλικού. Έχει αναπτύξει τέτοιου είδους εμβόλια για τον HIV και απέδειξε πως παρέχουν ισχυρή και μακροπρόθεσμη ανοσία. Μελέτησε τη μοριακή βιολογία, τη γενετική δομή και την τακτική με την οποία εκφράζεται ο ΗIV, και προχώρησε σε σημαντικές ανακαλύψεις των ρυθμιστικών παραγόντων των πρωτεϊνών Tat και Rev. Οι μελέτες του έχουν προσφέρει διορατικότητα στη βιολογία διαφόρων ιών, και έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών. Το έργο του έχει επίσης οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων βιοτεχνολογίας και τεχνικών γονιδιακής θεραπείας.

Ο Δρ. Παυλάκης είναι μέλος διαφόρων επαγγελματικών οργανισμών, όπως της American Society for Clinical Investigation και της American Association of Physicians. Έχει υψηλό αριθμό αναφορών για το ερευνητικό του έργο, και έχει συγγράψει περισσότερα από 200 δημοσιευμένα έργα, καθώς επίσης έχει εφεύρει περισσότερες από 50 ευρεσιτεχνίες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Σχετικά Άρθρα