Κοροναϊός: Το περιστατικό που υποτιμήθηκε και ευθύνεται για τη διάδοση του ιού στην Ελλάδα

 Κοροναϊός: Το περιστατικό που υποτιμήθηκε και ευθύνεται για τη διάδοση του ιού στην Ελλάδα

epa08269311 A healthcare professional wearing protective suit and healthcare mask checks the temperature on incomnig people at the entrance of the Maugeri hospital in Pavia, northen Italy, 04 March 2020. Officials said on 03 March that the number of Coronavirus cases in Italy, the center of Europe’s COVID-19 outbreak, rose by almost 500 to 2,502 cases, and death toll hit 79. EPA/Daniel Dal Zennaro

Με πολλά ερωτήματα για την άμυνα της χώρας στον κοροναϊό μπαίνουμε στην πλέον σημαντική εβδομάδα, που θα καθορίσει εν πολλοίς τη διάδοση ή μη του φονικού ιού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε σύγκριση με τη γειτονική Ιταλία αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νιώθουμε … τυχεροί, είναι όμως γεγονός από την άλλη ότι η διαχείριση των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους είναι αυτή που αναβάθμισε τον κίνδυνο.

Οι ίδιοι οι αρμόδιοι έχουν δώσει τις απαντήσεις τους για το πώς αντέδρασαν (ή δεν αντέδρασαν) στα πρώτα πιθανά τότε, επιβεβαιωμένα σήμερα, κρούσματα. Οχυρωμένοι πίσω από τον κανόνα, άφιξη από χώρα με ελάχιστα κρούσματα (όπως ήταν τότε το Ισραήλ) δεν συνιστά κίνδυνο, υποτίμησαν την απειλή φθάνοντας στο σημείο να αγνοήσουν τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών ιατρών στην Αμαλιάδα και το Ρίο ότι είχαν ενώπιόν τους ασθενή με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά προσβληθέντος από τον κοροναϊό.

Το περιστατικό που πέρασε στα… ψιλά

Και όμως. Σήμερα το libre.gr. έρχεται να θυμίσει ένα περιστατικό που είτε υποτιμήθηκε από τους ειδικούς είτε, ακόμη χειρότερα, διέλαθε της προσοχής τους. Στις 22 Φεβρουαρίου είναι καταγεγραμμένη σε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η είδηση, με τον τίτλο, «Συναγερμός στους Αγίους Τόπους για τον κορωνοϊό από τουρίστες φορείς του ιού».

Αντιγράφουμε από την είδηση:

«Οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν το κύμα φόβου για πιθανό ξέσπασμα του ιού Covid-19 μετά τις πληροφορίες ότι προσκυνητές από την Νότια Κορέα που πραγματοποίησαν ταξίδι στους Αγίους Τόπους, διαγνώσθηκαν αργότερα ως φορείς του ιού.

Οι εννέα τουρίστες, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στην Νότια Κορέα, επισκέφθηκαν ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Το Υπουργείο έδωσε στην δημοσιότητα τη διαδρομή της ομάδας των τουριστών από την Νότια Κορέα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει ‘επιδημιολογική έρευνα’ για να εντοπίσει πιθανή διάδοση», ενώ και «το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε αντίστοιχες οδηγίες για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και, εάν χρειασθεί, να δώσει εξηγήσεις στον υπόλοιπο κόσμο».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να φαντασθεί κανείς τι συνέβη: Ταξιδιώτης (ή ακόμη χειρότερα ταξιδιώτες) από το εν λόγω γκρουπ μετέφεραν τον ιό από τη χώρα τους, τη Νότια Κορέα (που ήταν από τις πρώτες που είχαν μαζικά κρούσματα) στους Αγίους Τόπους. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου και τύχης να μεταδοθεί σε ταξιδιώτες από όλη την υφήλιο που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ.

Έτσι, τυπικά μόνον το Ισραήλ είχε ελάχιστους νοσούντες, αν μετρήσει κανείς τους μόνιμους κατοίκους, στην πραγματικότητα όμως ο ιός ήταν ήδη εκεί. Όπως ήταν εκεί και το γκρουπ των Ελλήνων: υπενθυμίζεται ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν στη χώρα μας στις 27 Φεβρουαρίου, πέντε μέρες δηλαδή μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το νοτιοκορεατικό γκρουπ.

Η σοβαρότητα της είδησης όμως για το ασιατικό γκρουπ δεν έγινε ποτέ αντιληπτή στην Αθήνα, εξ ου και η αρχική αντίδραση των αρμοδίων στις εκκλήσεις των γιατρών από την Πελοπόννησο. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

Εάν λάβει, δε, κανείς υπόψη του και πιθανό κρούσμα στην Μυτιλήνη από άτομο που είχε επίσης ταξιδέψει, περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, στο Ισραήλ, αλλά και τα γκρουπ άλλων προσκυνητών που βρέθηκαν στους Άγιους Τόπου, αντιλαμβάνεται τι ακριβώς έχει συμβεί.

Προβληματισμός για το Μετρό – «Τα ΜΜΜ κυκλοφορούν παντού στον κόσμο»

Εν τω μεταξύ νέα δέσμη μέτρων ανακοίνωσε την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας (γιατρός με πολλά «παράσημα» και εμπειρία…). Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πάντως μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενώ εντείνεται η ανησυχία του αθηναϊκού κοινού για το Μετρό, μετά και την πρόσφατη διαμάχη Διοίκησης και του Σωματείου των εργαζομένων για την επάρκεια ή μη, των μέτρων προφύλαξης (σ.σ. να, και σε κάτι που φάνηκε τυχερή η Θεσσαλονίκη!).

Με δεδομένο ότι το Μετρό είναι το μοναδικό μέσο στο οποίο δεν ανανεώνεται επαρκώς ο αέρας, κάποιοι Αθηναίοι προβληματίζονται… Κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το libre.gr. επιχειρηματολόγησε υπέρ της απρόσκοπτης χρήσης του Μετρό λέγοντας ότι «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κυκλοφορούν παντού στον κόσμο», ζήτησε όμως από όσους νοσούν, «να καταλάβουν να μην τα χρησιμοποιούν».

Όχι στεγανά στην ενημέρωση

Εν κατακλείδι και καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται, είναι προφανές ότι δημιουργείται μεγαλύτερη ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών, και όχι πληροφόρηση με το σταγονόμετρο… Και η φράση που αποδίδεται στην Τζάκι Κένεντι-Ωνάση για τη σχέση της με τα ΜΜΕ, «μάξιμουμ ευγένεια με μίνιμουμ πληροφορίες», δεν είναι καλός σύμβουλος στην περίπτωσή μας…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα