Πέτσας: Επιχειρηματολογία της Τουρκίας τα τάγματα εφόδου
“Το πιο ευάλωτο τμήμα της περιοχής του Έβρου δεν είναι στο Βορρά, αλλά στον Νότο” εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.
Τόνισε ότι εξετάζεται η επέκταση του φράχτη, σημειώνοντας ότι η Τουρκία “αντί να σταματήσει τα δίκτυα διακινητών στο έδαφός της, έγινε η ίδια διακινητής” μεταναστών αλλά και fake news. Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική πλευρά για την άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας “δείχνουν μια ενορχήστρωση από μέρους της. Χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για γεωπολιτικούς σκοπούς. Έχουμε πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας, όχι απλά μεταναστευτικό-προσφυγικό και γι’ αυτό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, την Κυριακή, πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. Λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα περάσει κανείς. ‘Αρα, αυτοί οι εξαπατημένοι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί. Μετά τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τις τελευταίες μέρες -και εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες- η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του κ. Ερντογάν. Έχει δύο απλές επιλογές: Ή αλλάζει αυτή την αδιέξοδη πολιτική, για να τύχει ενίσχυσης -και οικονομική- της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ή ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη πολιτική, οπότε θα έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τις κυρώσεις”.
Έκανε επίσης σαφές πως σε αντιμετώπιση του οργανωμένου σχεδίου της γείτονος, “εμείς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δεν θα περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα. Και όσοι περνούν, μετά την προηγούμενη Κυριακή, δεν θα καταγράφονται, δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης”.
Για τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: “Κατ’ αρχάς, έχω διαψεύσει κατηγορηματικά δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και αναφορές Μέσων Ενημέρωσης σε τραυματίες ή ακόμη και σε νεκρούς. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επεισόδιο από ελληνικής πλευράς, από τις δικές μας δυνάμεις που φυλάσσουν τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι ψεύτικες ειδήσεις, είναι fake news, τις οποίες κατασκευάζουν για λόγους προπαγανδιστικούς οι γείτονες. Και είναι ακόμη πιο δυσάρεστο το γεγονός ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφεύγει σε τόσο χονδροειδή ψέματα. Αλλά, ευτυχώς για εμάς, η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά, πέρα από τις διαψεύσεις, είναι η ίδια η πραγματικότητα. Όταν λέει ο κ. Ερντογάν ότι πέρασαν 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ευρώπη και κανείς δεν τους βλέπει, αμέσως η αξιοπιστία του πηγαίνει στο μηδέν. Όταν λέει αντίστοιχα πράγματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σοϊλού, όταν μιλούν για νεκρούς και τραυματίες και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα, παρά μόνο κατασκευασμένα βίντεο, πέφτει ξανά η αξιοπιστία τους στο μηδέν. Εμείς τι κάνουμε; Δια της διπλωματικής οδού, μέσω των Πρεσβειών μας ενημερώνουμε τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι υπουργοί μας ενημερώνουν τους ομολόγους τους. Ενημερώνουμε ταυτόχρονα τα ξένα Μ.Μ.Ε.. Για παράδειγμα είχαμε προχθές τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τρεις υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Κουμουτσάκος, στις Βρυξέλλες, σε ανταποκριτές ξένων Μέσων, για να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Έχουμε ένα βίντεο, αρκετά εκτεταμένο που έχουμε δείξει στους ηγέτες. Υπάρχει και ένα άλλο -κι έχω κάνει αναρτήσεις- το οποίο δείχνει το χρονολόγιο όλων αυτών των εξελίξεων, δείχνει μια οργανωμένη και μαζική προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας”.
Αναφορικά με την προοπτική επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, είπε ότι “το πιο ευάλωτο τμήμα της περιοχής του Έβρου δεν είναι στον Βορρά, αλλά στον Νότο, κοντά στο Πέταλο, όπου δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή από ελληνικής πλευράς, αλλά είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα στις επόμενες ημέρες. Θα κλείσει και αυτό το κομμάτι”.
Επίσης, για τη δημιουργία κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως έχει ζητηθεί από τις τοπικές Αρχές να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις και τόνισε: “θα ήταν υποκριτικό από μέρους μας να μην έχουμε όλες τις προτάσεις ανοιχτές. Και πράγματι είναι όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αν κάποιος διαφωνεί με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ας προτείνει κάποια εναλλακτική, αρκεί να είναι βιώσιμη και να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Να έχει ικανή έκταση, να μπορεί να φιλοξενήσει υγειονομικές μονάδες, να παρέχονται όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Επομένως όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις σκεφτόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα. Όποια δομή κατασκευαστεί θα είναι κλειστή”.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πώς αντιμετωπίζονται στο εξής όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα. “Σκοπός είναι να γίνεται άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης. Γι’ αυτό τον λόγο ένα από τα ζητήματα που θέτουμε στους εταίρους μας αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης. Τη διπλωματική στήριξη- όχι μόνο τα μέσα και το προσωπικό- ώστε όταν θα έχουμε εντοπίσει 100, 200, 300 ανθρώπους από το Αφγανιστάν για παράδειγμα, να μην είναι μόνο ο Έλληνας Πρέσβης που θα σηκώνει το τηλέφωνο και θα ζητάει μια πτήση για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα τους, αλλά να είναι όλη η ΕΕ που θα το ζητάει, για να πετύχουμε την άμεση επιστροφή. Οι άνθρωποι που πέρασαν μετά την Κυριακή θα μεταφερθούν σε κέντρα που θα δημιουργηθούν κοντά σε αεροδρόμιο -για αυτό έγινε η επιλογή των Σερρών και μιας περιοχής στην Αττική- προκειμένου να φύγουν γρήγορα. Οι δομές αυτές θα είναι κλειστές και προσωρινές”.
Ο κ. Πέτσας ήταν δηκτικός στην αναφορά του σε όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για τάγματα εφόδου και πολιτοφύλακες. Είπε χαρακτηριστικά: “Αυτή είναι επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον Ερντογάν ή με το CNN Turk που βλέπουμε σήμερα πρωτοσέλιδα. Πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα, τα οποία -από υποκρισία- η αντιπολίτευση ή δεν μπορεί να διακρίνει ή ψαρεύει σε θολά νερά. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα για την άμυνά της βασίζεται σε έναν βαθμό στην Εθνοφυλακή. Όταν μιλάμε για τον Έβρο και τα νησιά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν Εθνοφύλακες. Αυτοί είναι μέσα στον σχεδιασμό της άμυνας της χώρας. Και η άμυνα της χώρας, αυτήν τη στιγμή, έχει τρεις γραμμές. Έχουμε μπροστά την Αστυνομία, μετά είναι ο Στρατός και μετά οι Εθνοφύλακες. Δεν πιστεύουμε να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας ή η αντιπολίτευση τους Εθνοφύλακες. ‘Αλλοι άνθρωποι, άσχετοι με την περιοχή, δεν έχουν καμία δουλειά εκεί και δεν θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Δεν μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους, που ξαφνικά πάνε από την Αθήνα στον Έβρο. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στον σχεδιασμό μας, είναι Εθνοφύλακες και κάνουν τη δουλειά τους. Αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα στοιχεία αυτά απομονώνονται. Για αυτό οφείλει ο κ. Τσίπρας να σταματήσει αμέσως αυτή τη ρητορική γιατί κάνει κακό, αφού ως πρώην πρωθυπουργός καταλαβαίνει πως είναι ο αμυντικός σχεδιασμός.
Επεσήμανε στη συνέχεια πως “σε ό,τι αφορά τη σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής που θέτει η αντιπολίτευση, δεν είμαστε στη φάση των διακηρύξεων, αλλά στη φάση της δράσης. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τις πολλές μέρες και τις πολλές διεργασίες, που απαιτούνται σε επίπεδο ΕΕ. Όλοι ξέρουμε ότι η κοινοτική γραφειοκρατία κινείται αργά και οι 27 χώρες χρειάζονται χρόνο για να συμφωνήσουν. Εμείς ήμασταν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, ήμασταν αντιμέτωποι με μια κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε όρθιος, έχοντας δίπλα όλους τους πολίτες. Δίπλα του στοιχήθηκαν και οι Ευρωπαίοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, που δείχνει να αφυπνίζεται. Είχαμε ήδη τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εδώ. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια εικόνα”.
Επίσης, αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί σε ένα άλλο επίπεδο, λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως “τα αναγκαία μέτρα υπάρχουν ήδη στην ΠΝΠ που έχει εκδώσει η Κυβέρνηση και αναπτύσσονται σταδιακά με βάση την εισήγηση που έχουμε από τον ΕΟΔΥ και τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι έχει σχεδιαστεί μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν είμαστε εκεί. Είμαστε, όμως, έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο”.