H κυβέρνηση έμεινε με τον…”μουτζούρη” στο χέρι

 H κυβέρνηση έμεινε με τον…”μουτζούρη” στο χέρι

Είναι ο Μουτζούρης ακροδεξιός; Κυβερνητικές πηγές διακινούν το ερώτημα, σε φιλικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με την καταφατική απάντηση. Ανασύρουν, μάλιστα, δηλώσεις του, πριν τις περιφερειακές εκλογές του 2019, όταν προσκαλούσε τους ψηφοφόρους της “Χρυσής Αυγής” να τον ψηφίσουν έναντι της υποψήφιας της Ν.Δ Χριστίνας Καλογήρου.

«Απαντάω ξεκάθαρα» δήλωνε σε συνέντευξη σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής στο imerodromos.gr ότι «Κάθε κόμμα το οποίο πήρε την έγκριση από τον Άρειο Πάγο να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές, να συμμετέχει στη Βουλή, εφόσον μπορεί να μας στηρίξει, για μας είναι πολύ ευπρόσδεκτο. Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που συμμετέχει στη Βουλή. Καταδικάζω με κάθε τρόπο, απερίφραστο, μεθόδους που μέλη της έχουν χρησιμοποιήσει στην κοινωνία μας. Τα καταδικάζω απερίφραστα, αλλά δεν θεωρώ ότι όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι εγκληματίες, είναι απορριπτέοι». «Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι πολλοί από αυτούς οι οποίοι απορρίπτουν κάποια άλλα θέματα. Άρα, λοιπόν, εφόσον υπάρξει, υπήρξε, υπάρχει στήριξη από την Χρυσή Αυγή θέλω να πω ότι την καλοδεχόμαστε, αλλά καταδικάζουμε το όποιο μέλος της Χρυσής Αυγής μετέρχεται μεθόδων εκτός του νόμου ή ακραίων μεθόδου» επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του και τη “συμμαχία” με τη Χρυσή Αυγή.

Ακριβή τα παραπάνω. Προφανώς ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπήρξε “λαϊκιστής”, όπως τον αποκάλεσε -μαζί με “γραφικό” και “επικίνδυνο”- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εκμεταλλεύτηκε την “φλέβα” του ακροδεξιού λαϊκισμού που διαπερνούσε τότε τμήμα του πληθυσμού στη Λέσβο και τη Χίο, έναν λαϊκισμό, όμως, που είχε φουντώσει η ακραία τακτική της ίδιας της Ν.Δ -ως αξιωματικής αντιπολίτευσης- σχετικά με το προσφυγικό και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τότε, όμως, στην άθλια και απάνθρωπη Μόρια συνωστίζονταν 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Τώρα, 22.000!

Εκείνο που επιλεκτικά δεν ανακαλεί στην μνήμη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως στην εκλογή Μουτζούρη έναντι της Χριστίνας Καλογήρου συνέβαλλαν δραστήρια και δραστικά δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ, οι βουλευτές Λέσβου και Χίου Χαράλαμπος Αθανασίου και Νότης Μηταράκης.

Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στο iefimerida.gr, την περίοδο που ο Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του:

“… Ο κ. Μουτζούρης, ως γνωστόν, ήταν στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ,ενώ τόσο στο τραπέζι στο οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του όσο και στο κοινό της συγκέντρωσης παραβρέθηκαν κορυφαία κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ιδιαίτερα από το περίγυρο του βουλευτή του κόμματος Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος, όπως υποστήριξε μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Μουτζούρης, στηρίζει την υποψηφιότητα του. Παρά ταύτα ο κ. Μουτζούρης έσπευσε να δηλώσει πως «τιμά τη ΝΔ σε όλες της, τις αποφάσεις».

Στην ίδια εκδήλωση, ο παρακαθήμενος στον κ. Μουτζούρη Παναγιώτης Τσακίρης πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Μυτιλήνης της Νέας Δημοκρατίας ερωτηθείς αμφισβήτησε ουσιαστικά την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη να υποστηρίξει την κ. Καλογήρου υποστηρίζοντας ότι «δε θα υπάρξουν πιέσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τα τοπικά στελέχη να εκφράσουν την άποψή τους (για το πρόσωπο που προτείνουν να στηρίξει η Ν.Δ για περιφερειάρχη). Η ΝΔ περιμένει από μας να απαντήσουμε ποιόν υποστηρίζουμε».

Επίσης, ο Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε τη στήριξη της υποψηφιότητας του «από την οικογένεια Παπαγιαννίδη». Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Δημήτριος Παπαγιαννίδης υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες προεκλογικές περιόδους έσπευσε με ανακοίνωσή του να κάνει γνωστό ότι στηρίζει την επίσημη υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας για τη περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Όπως αναμενόταν βέβαια, θέμα βαρύτητας για τον κ. Μουτζούρη είναι και το προσφυγικό ζήτημα. Δεδομένης της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» από πολλούς παριστάμενους αλλά και την ανακοίνωση της θέσης του συμβούλου του σε θέματα μεταναστευτικού του απόστρατου αξιωματικού Λευτέρη Παπαϊωάννου του οποίου οι απόψεις έχουν συζητηθεί, ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι «στο ανομοιογενές μείγμα των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά μας, βρίσκονται και λαθρομετανάστες και πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, εγώ όμως σαν ακαδημαϊκός, δε χρησιμοποιώ αυτό τον όρο και θέλω να βλέπω τα πράγματα με μια ελευθερία…”

Η ακροδεξιών απόψεων “Πατριωτική Κίνηση Λέσβου, οι “Ελεύθεροι Πολίτες”, όντως στήριξαν την υποψηφιότητα Μουτζούρη. Την στήριξε, όμως, και η ΝΟΔΕ Λέσβου, ενώ ακόμα και οι πέτρες στα δύο νησιά γνωρίζουν την έμμεση υποστήριξη που είχε από τους κ. Αθανασίου και Μηταράκη.

Γενικός Γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν, άλλωστε, ο κ. Μουτζούρης, αλλά και υποψήφιος βουλευτής, παλαιότερα, με τη Ν.Δ.

Τώρα έχει μετατραπεί σε “persona non gratta” για την κυβέρνηση μετά το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να μιλά προσβλητικά και χυδαία για τον πρωθυπουργό. Το με ποιον συνομιλούσε δεν έγινε ευρέως γνωστό. Διότι εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, για λογαριασμό του πρωθυπουργού και σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να πραγμαοτποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εάν το βίντεο δεν είχε δημοσιοποιηθεί, πιθανώς ο περιφερειάρχης δεν θα ήταν “γραφικός” και “επικίνδυνος” και θα συνέχιζε να είναι συνομιλητής της κυβέρνησης. Τώρα κάποιοι …έμειναν με τον μουτζούρη!

Σχετικά Άρθρα