Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου-Βρούτση για το ασφαλιστικό
Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά επιστροφή στο παρελθόν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Βουλή για το νέο ασφαλιστικό
«Μία περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση με κοινωνική αδικία και ταξική μονομέρεια» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως το «νομοσχέδιο-αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης:
1. ωφελεί το 10% των ασφαλισμένων και βλάπτει το 90%,
2. αντιμετωπίζει δυσμενώς τους μισθωτούς, που θα πληρώνουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη εισφορά υγείας σε σχέση με τους επαγγελματίες. «Μοιραία», τα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν, θα τα καλύψουν οι μισθωτοί, σύμφωνα με τον ίδιο.
3. Οδηγεί στη «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση» διότι δίνει δυνατότητα στα ανώτερα κλιμάκια των επαγγελματιών να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους απομένουν σε ιδιωτική ασφάλεια,
4. επιστρέφει στη λογική κατακερματισμένων ρυθμίσεων με δεκάδες άρθρα στο νομοσχέδιο.
Απαντώντας στια αιτιάσεις Βρούτση περί αντισυνταγματικότητας του ασφαλιστικού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πως «η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ελλείμματα δισεκατομμυρίων και εν μέσω μνημονιακών πιέσεων».
«Μας ενδιέφερε το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την καθιέρωση ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ ούτε και η ανταποδοτικότητα είχε παραμεληθεί. Όταν, μάλιστα, εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, το ένα τέταρτο των συνταξιούχων είδαν αυξήσεις, δηλαδή είτε χαμηλόμισθοι είτε άνθρωποι που είχαν δώσει υψηλές εισφορές», πρόσθεσε περιγράφοντας τα αποτελέσματα της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να διαφυλάξουμε την εθνική σύνταξη (που να αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας δηλαδή στο 60% του εισοδήματος)», τονίζοντας ότι (επί κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ) «δεν μπορέσαμε -λόγω διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς- να το ενσωματώσουμε ρητά στον νόμο μας».
Σε παρέμβασή του, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου του. «Δεν είπατε τίποτα για την αναλογιστική μελέτη που, όπως είπε το ΣτΕ έπρεπε να συνοδεύει το νομοσχέδιό σας. Δεν είπατε τίποτα για την την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν θα καταψηφίσει τις αυξήσεις των επικουρικών που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Απαντώντας για την «αδικία» από τη διαφορά εισφορών μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών, επισήμανε ότι συμφωνεί «αλλά θα το διορθώσουμε» με μείωση 0,90% των εισφορών τώρα και με -4% επιπλέον τα επόμενα χρόνια.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισής του, η οποία απεκατέστησε «τη διαγεννεακή δικαιοσύνη». Για τις επικουρικές, ανέφερε ότι δεν είναι «πυρηνικό» στοιχείο του νόμου «αλλά μνημονιακές υποχρεώσεις της εποχής», με βάση ένα μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ. «Είμαι ευτυχής που αναστράφηκαν. Δεν θα τις φέρναμε εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφοτά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ήταν υψηλότερα» σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. «Αυτά που είπαμε στην τρόικα ήταν υψηλότερα και δεν έγιναν δεκτά στη διαπραγμάτευση. Είχαμε σκοπό να προστατεύσουμε το 90% (των ασφαλισμένων) και δεχθήκαμε την κλιμάκωση… Δεν θεωρώ αρνητική τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης», υπογράμμισε. Ωστόσο, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η κ. Αχτσιόγλου, ως υπουργός, είχε τροποποιήσει τα ποσοστά εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για να ικανοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ.
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής του ασφαλιστικού ν/σ και για την “13η σύνταξη”
Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί του άρθρου 47 του σχεδίου νόμου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «καταθέτουμε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, διότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβαίνει σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας παράλληλα τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό επί της αρχής είμαστε κάθετα αντίθετοι. Από εκεί και πέρα το άρθρο στο οποίο ζητάμε ονομαστική είναι το γνωστό άρθρο περί κατάργησης της 13ης σύνταξης, για το οποίο έχουμε επαρκώς αιτιολογήσει ότι πρέπει να αποσυρθεί».
Παράλληλα, απαντώντας στον υπουργό Εργασίας, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όπως είχε δικαίωμα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση, ότι οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική νομοθετική ρύθμιση πέραν της δικής του συνιστά προσβολή του ΣτΕ, είναι μία τοποθέτηση που δείχνει ότι δεν ξέρει ούτε το τι λέει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ούτε και την ελευθερία της νομοθετικής λειτουργίας να νομοθετεί κατά τον τρόπο που εκείνη ορίζει και να υπάρχει και πολιτική διαφωνία επί του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί. Άρα, αυτά που είπε το ΣτΕ δεν οδηγούν σε μία μόνο δυνατότητα ρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτε και θα μπορούσε φυσικά».