ΣΥΡΙΖΑ: Εποικοδομητική κριτική στα ελληνοτουρκικά χωρίς υψηλούς τόνους και “λευκή επιταγή”
Στην αξιωματική αντιπολίτευση περιμένουν τα αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση του Μητσοτάκη- Τραμπ αλλά και την ενημέρωση με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Αφενός δεν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, αφετέρου δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» και θα εκφράζουν τις διαφωνίες τους αλλά και θα κρίνουν την τακτική που ακολουθεί το Μαξίμου.
Η επιτυχία του ταξιδιού θα κριθεί από τον βαθμό στήριξης των βασικών θέσεων της χώρας μας απέναντι σε όλο το πλέγμα των τουρκικών προκλήσεων.
Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ έθεσε συγκεκριμένους και πρακτικούς όρους στήριξης που πρέπει να παράσχει ο Αμερικανός Πρόεδρος προκειμένου να θεωρηθεί ότι το ταξίδι ήταν πετυχημένο.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι η δημόσια στήριξη του λευκού Οίκου πρέπει να είναι σαφής σε σχέση με:
· Την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβυης που αποτελεί σαφώς την πιο προκλητική ενέργεια της Τουρκίας την τελευταία 20ετια,
· Τον αγωγό East Med προκειμένουν να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας του
· Να υποστηρίξει έμπρακτα το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, ΗΠΑ).
Άλλωστε η στήριξη στον αγωγό και το σχήμα 3+1 όπως αναδείχθηκαν από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2018 (παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, Ντείβιντ Φρίντμαν, στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην πόλη Μπερ Σεβά) και τον Μάρτιο 2019 (συνάντηση 3+1 Ιεροσόλυμα), σε συνδυασμό με την καθιέρωση του στρατηγικου διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας (Δεκέμβριος 2018 Ουάσιγκτον), το νομοσχέδιο Menendez που υιοθετήθηκε πριν λίγες μέρες, την απόφαση για εκσυγχρονισμό των F16 και την εξαιρετικά επιτυχή συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμωμένη χώρα τον Σεπτέμβριο 2018, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2017.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επισημάνει μέσα από την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ότι η κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό λάθος με την κατάθεση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση είχε ένα χαρτί διαπραγμάτευσης το οποίο δεν το εκμεταλλεύεται επαρκώς, ειδικά δε καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει ενστάσεις πρόσφατα στην υιοθέτηση του νομοσχέδιου Menendez.