Πόσοι Έλληνες πρωθυπουργοί φιλοξενήθηκαν στο Blair House, όπως ο Αλέξης Τσίπρας
Το Blair House, η κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, φιλοξενεί, μετά από 15 χρόνια, Έλληνα πρωθυπουργό, όπως γράφει το hellasjournal.com.
Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται ήδη στην Αμερική είναι ο τρίτος Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στο Blair House, ήτοι την προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House) όπως το λένε επίσημα στη διπλωματική γλώσσα.
Ο λευκός πολυόροφος ξενώνας με τα γκρι κεραμίδια βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο και περιλαμβάνει σαλόνια, τραπεζαρίες και υπνοδωμάτια υψηλής αισθητικής για τους εκάστοτε επίσημους προσκεκλημένους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προϋπόθεση της φιλοξενίας στο Blair House είναι η «επίσημη επίσκεψη» του κάθε ηγέτη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα αφενός γιατί αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύμηνης προσπάθειας με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου γιατί είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αριστερού Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
Κώστας Σημίτης
Ο προηγούμενος Έλληνας “ένοικος” του Blair House ήταν ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2002. Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και επιπλέον η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση κρατών-μελών της.
Ο Κώστας Σημίτης είχε δωρίσει, επίσης, και μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς η χώρα ζούσε τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών, κυριάρχησε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της ασφάλειας, καθώς η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά το κτύπημα της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είχε συναντήσει δύο διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο. Τον Απρίλιο του 1996, ο Κώστας Σημίτης, τρεις μήνες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συναντά (λόγω ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου) τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, στη σκιά του θερμού επεισοδίου στα Ίμια, στα τέλη του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς. Ωστόσο, στο πρώτο του ταξίδι, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν είχε φιλοξενηθεί στον ξενώνα του Λευκού Οίκου καθώς η επίσκεψη του ήταν ανεπίσημη.
Ανδρέας Παπανδρέου
Το Απρίλιο του 1994, το Blair House φιλοξενεί, για πρώτη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται, για πρώτη φορά πρόσκληση σε μία στιγμή που «τα αντιαμερικανικά συνθήματα μοιάζουν μακρινό παρελθόν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Στο Blair House φιλοξενήθηκε το ζεύγος Παπανδρέου- Λιάνη, και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνόδευε τον πατέρα του.
Ήταν και η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του Λευκού Οίκου για να ακολουθήσει και η δεύτερη ως υπουργός Εξωτερικών με τον Κώστα Σημίτη. Ωστόσο, ο ίδιος ως πρωθυπουργός, δεν έμεινε στο Blair House καθώς, συνάντησε ανεπίσημα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον Σεπτέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια δεξίωσης του Αμερικανού ηγέτη προ τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν.
Την ίδια τύχη είχε, όμως, και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του Λευκού Οίκου με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσκεκλημένου από τον επιστήθιο φίλο του και πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.
Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε, ως πρωθυπουργός, τον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου του 2013 όπου συνάντησε, σε ανεπίσημη επίσκεψη, τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα σε συνάντηση που διήρκησε 55 λεπτά.
Ο Κώστας Καραμανλής
Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2005, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ωστόσο, καίτοι ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ, προτίμησε, όπως θυμούνται στενοί του συνεργάτες, να μείνει σε ξενοδοχείο.
Η συνάντηση των δύο ανδρών, έγινε στις 21 Μαΐου, και ο πρόεδρος Μπους ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον Έλληνα πρωθυπουργό για την ονομαστική του εορτή.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Τον Ιούνιο του 1990, το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από 26 χρόνια, από Πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών κάτι που συνέβαλε στη διαπροσωπική φιλία που γεννήθηκε μεταξύ του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρώτο να επισκέπτεται, στη συνέχεια, αρκετές φορές τη χώρα μας προσκεκλημένος στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά. Στις φωτογραφίες της εποχής, από την επίσκεψη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κυριαρχούσε η φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε νεύμα για να πλησιάσει να φωτογραφηθούν μαζί.
Ενδεικτικό της φιλίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Μπους-Μητσοτάκη ήταν η δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, τον Ιούνιο του 2017, όπου έγραψε: «Ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος…».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν φιλοξενήθηκε στο Blair House, μετά τη μεταπολίτευση καθώς η μοναδική του συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζιμ Κάρτερ, ήταν ανεπίσημη, με αφορμή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό σκέλος του οποίου είχε αποχωρήσει τότε η Ελλάδα.
Πηγή: hellasjournal.com