Κοινή παρέμβαση Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον για αποκλιμάκωση με το Ιράν
Το Βερολίνο εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Μέση Ανατολή από κοινού με τους εταίρους. Αλλάζει τα δεδομένα η απόφαση της ιρακινής βουλής για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
«Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» ζητούν να επιδείξουν από όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον σε κοινό ανακοινωθέν. Η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος και ο βρετανός πρωθυπουργός σημειώνουν ότι «το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση. «Ο φαύλος κύκλος της βίας στο Ιράκ πρέπει να σπάσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες στο ανακοινωθέν που απευθύνεται περισσότερο στο Ιράν, το οποίο καλείται να απέχει από τη χρήση βίας, αλλά και ενέργειες που δεν συνάδουν με την πυρηνική συμφωνία.
Mετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την επικράτειά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε σήμερα σε δηλώσεις του στην γερμανική ραδιοφωνία υπέρ του διαλόγου με τη Βαγδάτη, τονίζοντας ότι «η συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ θα πρέπει να έχει συνέχεια». Παράλληλα ωστόσο υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου». Αναφερόμενος στις απειλές του προέδρου Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ με αφορμή το ψήφισμα της βουλής τόνισε ότι στην παρούσα φάση «δεν βοηθούν» και πως το ζητούμενο είναι «να πείσουμε με επιχειρήματα και όχι απειλές».
Το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή των γερμανών στρατιωτών
Μόλις το περασμένο Σάββατο το Βερολίνο αποφάσισε, παρά το κίνδυνο ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, να παραμένουν στο Ιράκ οι περίπου 120 γερμανοί στρατιώτες-εκπαιδευτές ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ «δεν επιτρέπεται να επιτρέψουμε μια διολίσθηση του Ιράκ στο χάος. Η χώρα δεν πρέπει να περιέλθει στον έλεγχο των εξτρεμιστών».
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την Παρασκευή την αποχώρηση των ανδρών της Bundeswehr από το Ιράκ για λόγους ασφαλείας. Στην παρούσα φάση 90 άνδρες του γερμανικού στρατού βρίσκονται σταθμευμένοι στο βόρειο Ιράκ εκπαιδεύοντας κουρδικές δυνάμεις, άλλοι 27 έξω από τη Βαγδάτη εκπαιδεύοντας ιρακινούς στρατιώτες και πέντε στο αρχηγείο της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη.
Αποκλιμάκωση με τη βοήθεια της διπλωματίας
Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι ενισχύονται οι διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου με στόχο την «αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης» αλλά και την διασφάλιση της «σταθερότητας και εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και ΕΕ. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετά το θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμάν η κατάσταση έχει γίνει απρόβλεπτη: «Τις επόμενες μέρες θα καταβάλλουμε προσπάθειες για αποκλιμάκωση ξεκινώντας διάλογο με τους εταίρους μας στην περιοχή, ακόμα και με τη Τεχεράνη. Κάθε νέα πρόκληση ενδέχεται να οδηγήσει σε ξέσπασμα βίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την Ευρώπη».
Για γερμανούς τουρίστες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου δεν συντρέχει κίνδυνος, δήλωσε ο γερμανός υπουργός. Δεν συντρέχει άμεσα κίνδυνος για γερμανούς πολίτες, δηλώνει ο Χάικο Μάας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι «ευμετάβλητη» στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: DW