Γαλλία: Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ η συμπεριφορά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει στάση για Σουηδία – Φινλανδία

 Γαλλία: Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ η συμπεριφορά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει στάση για Σουηδία – Φινλανδία

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna ισχυρίστηκε ότι η «συμπεριφορά» της Άγκυρας κινδυνεύει να εγείρει ερωτήματα στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να «κάνει την επιλογή της» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας «Journal du Dimanche» η Colana είπε: «Εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει την επιλογή της μπροστά στις ευθύνες της σχετικά με το ΝΑΤΟ. Θέλει να ενισχύσει τη συμμαχία ή είναι αντίθετη; Αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά του ως μέλος του ΝΑΤΟ», είπε.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Colonna είπε: «Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν μια ιστορική επιλογή. Το να έχουμε και τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλειά μας στην Ευρώπη. Αυτές οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». χρησιμοποίησε τη φράση.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Άντερσον ανακοίνωσε την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με τον Ερντογάν στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.

Στην ανάρτησή της, η Άντερσον είπε: «Νωρίτερα σήμερα, είχαμε μια ωραία συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλους ηγέτες συμμαχικών χωρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα».

Στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν φέρεται να συζήτησε τα ζητήματα που σχετίζονται με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παρά τις συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, ένα γρήγορο ξεμπλοκάρισμα των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι περίπλοκο πριν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίθεση από την Τουρκία, σύμφωνα με το Agerpres.

Συγκεκριμένα, κατηγορεί τη Σουηδία ότι φιλοξενεί μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σχετικά Άρθρα